ЧЕЧЕНСКИ

На 20 ноември 2018 в Плиска пристигна представителна делегация от Чечения, за да присъства на откриването на първия в света паметник на чеченския писател Абузар Айдамиров. Синът и внукът на Айдамиров – Могамед и Байсангур Айдамирови – откриха паметника в присъствието и на неговия скулптор Асланбек Усаев. Внучката  на писателя Марха рецитира стихотворение на своя дядо, а Байсангур изпълни традиционен чеченски танц.

Абузар Айдамиров – Абуза́р Абдулхаки́мович Айдами́ров
29 октомври 1929 – 27 май 2005

Духовният наставник на чеченския народ – това е учителят, писателят, поетът, общественикът Абузар Айдамиров в мислите и паметта на своите сънародници. За тях той е човек с непобедим характер, които през целия си живот се води от мъдростта “никога не решавай проблемите с оръжие”. Сам участвал във властта като заместник на Върховния съвет на РСФСР (1989 – 1993), той не винаги е бил удобен на управляващите с отстояването на истината и отказа си да се подчинява на идеологическите стандарти. Първият роман от неговата най-известна историческа трилогия “Дълги нощи” 10 години седи на бюрото му, защото писателят не се съгласява да направи исканите от тогавашните политически деятели промени в съдържанието ѝ. Творбата все пак излиза през 1972 г., но дълго време е негласно забранена, а на руски излиза чак през 1996 г. Трилогията и другите му два романа – “Светкавици в планините” и “Бурята” описват историята на Чечня от Кавказката война през 19-ти век до Октомврийската революция през 1917 г. Сред героите му са десетки обикновени хора, селяни, народни герои, като и лидерът на бунтовете на планинците Абрек Зелимхан. Развълнуван от страданията на своя народ, Абузар Айдамиров през целия си живот призовава с творчеството си за мир и човечност. Чеченците и днес се вслушват в гласа му с признателност и уважение.

*Автор на бюст-паметника на Абузар Айдамиров е чеченският скулптор (р. 1975), член на Съюза на художниците на Руската федерация – Асланбек Усаев. Той завършва художествено-графичното отделение на Ростовския държавен педагогически институт (1998) и е участник в Общоруската изложба на младите художници (2007), както и в зоналната изложба “Сочи – 2008”. Творческите му интереси са в областта на скулптурните композиции, бюстове, статуи, барелефи, градски и паркови скулптури, паметници. През 2015 г в г. Астрахан, срещу Музея на войнската слава в Братския парк, се открива неговият паметник на казаците-герои от сраженията.

https://ru.pinterest.com/usaev/