Новини

23.10.2021г. ВХОД СВОБОДЕН в Двора на Кирилицата! ...

View on Facebook
View on Facebook

Днес се навършват 55 години от смъртта на българския писател Димитър Талев.
„Човек не бива и не може да живее само за себе си!“
Неговият бюст-паметник заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook

Стихотворение от българската поетеса Павлина Христова, посветено на Двора на Кирилицата.

БУКВИ !!!
Като войници, изправени, горди,
славянските букви на Кирил и Методий...
Като безстрашни прабългарски орди,
пазят лъчисти,огряващи двора ...
Дома на Кирилицата -Светая Светих,
не стига посветения стих.
Целия Кирилски свят ,
да е горд с езика богат ...
Днес е смутно объркано време,
злите посягат и буквите сменят...
Пишат на шльокавица романа на Вазов,
срам и позор за вас, и омраза.
Долу ръцете ,продажни меркета,
тази лудост веднага да спрете !!!
Тук се пише на Кирилица ,казах,
после с челичен удар ви смазах !!!
После ви пратих в гори тилилейски ,
през девет чукари все европейски !!
В България нямате право на проба,
Кирилицата се почита до гроба.
В лицето на Карен арменския глас,
е с повече български корен от вас!!!
Поклон до Земята създателю свят,
за нашите букви направил ПАЛАТ !!!
...

View on Facebook

Двете ер-ови букви – Ъ и ь – са уникално присъствие в българската азбука. Ъ е гласна и придава твърдост, категоричност в звученето на българския език, а “малкият ер” – ь – има точно обратната роля: да смекчава, да променя интонацията с нежност и мелодичност. Така тези две букви очертават широките граници – между силата и мекотата, в които се изразява словото чрез Кирилицата. ...

View on Facebook

Днес се навършват 84 години от смъртта на писателя Йордан Йовков.
“С мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго – любовта между хората.“
Паметникът му заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двора на Кирилицата.
...

View on Facebook

Честит Петковден! ...

View on Facebook

Параклисът "Св.Цар Борис I Покръстител Български" в Двора на Кирилицата. ...

View on Facebook

През 885-886г. Св. Цар Борис I Покръстител приема в столицата Плиска най-близките ученици на светите братя Кирил и Методий- Климент, Наум и Ангеларий. След пристигането им в първопрестолния град царят настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий при друг доверен боил Чеслав. Известно време Борис пазел в тайна пребиваването в Плиска на преносителите на Глаголицата-„ Докато приготвим напълно това, което трябва да направим”.
С щедрата подкрепа на великия български държавник в първопрестолна Плиска, а в последствие и в Охрид, са създадени духовни и културно-просветни средища, които станали основата на славянската християнска цивилизация.
Българското духовно и културно излъчване, чието първо огнище е Плиска, обхваща Балканите, средновековните руски княжества, Влахия, Молдова и други страни.
По признанието на най-ярките авторитети в световната Славистика: Спасявайки делото на Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славяните, но и на много народи по света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност.
Първопрестолна Плиска е родината на Кирилицата- българска азбука, добила мултинационалност и мултирелигиозност, развила идеите на Светите братя първоучители, станала достояние на народите в православна Европа и в обширното Евразийско пространство.
Безценните духовни послания, закодирани в Кирилицата от векове са залегнали дълбоко в културата, науката, светогледа на поколения българи, руси, украинци, беларуси, сърби, черногорци, румънци, татари, чеченци, калмики, монголи и представители на стотици други народи.
С буквите на Кирилицата четат, пишат и творят над четиристотоин милиона души по целия свят. Създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието.
Божествената азбука е олицетворение на вярата и любовта към ближния, които сме призвани да пазим в сърцата и душите си. Мисията на Двор на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже на народите от целия свят, че България и в частност Първопрестолна Плиска е родина на святата азбука.
...

View on Facebook

Напуканата Земя, запълваща буквата З, символизира раждащото начало на човешкото съществуване, но и нашата тленност; утробата и последния ни дом. ...

View on Facebook

Репортаж на Българската национална телевизия за Двора на Кирилицата. ...

View on Facebook

Първата българска столица ПЛИСКА е била най-големият град в средновековна Европа - 23 квадратни километра.
По това време Константинопол- столицата на Източната римска империя, е с площ 14 кв. км., а Аахен - сърцето на Франкската империя на Карл Велики, е едва 2 кв. км.
...

View on Facebook
View on Facebook

Златен медал, от Съюза на писателите на Република Чечня, за Двора на българската азбука. ...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Честит ден на Учителя! ...

View on Facebook

Картината "Св. Цар Борис I Покръстител Български" ...

View on Facebook

Часовникът отмерва времето, а слънчевият часовник в древността е съдържал още знаците на водата, метала, слънцето, огъня, земята, вятъра, скалите и небето и по разположението им в часа на раждането на човека са гадаели неговия характер. ...

View on Facebook

Дворът на българската азбука с високо признание в Република Чечня! ...

View on Facebook

3 weeks ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Създателят на културно-исторически комплекс Двор на Кирилицата- Карен Алексанян и Н. Пр. доц. д-р Желко Йович- Извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България, обсъдиха възможностите за организиране на общи културни мероприятия. ...

View on Facebook

Този арменски хачкар, в превод кръст-камък, е поставен на 2 май 2015г. в Двор на Кирилицата, в прослава на българския народ, по случай 1150 години от Покръстването. ...

View on Facebook

Ръчно резбовано дървено пано на буквата Ят (ѣ), в Двора на българската азбука. ...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Българският владетел Кардам
Управлява в периода 777 – 803г.

През 792 г. император Константин VI предприема поход и стига до крепостта Маркели (край Карнобат). Кардам разполага войските си по близките възвишения и изчаква византийците. Константин VІ прибързано решава да влезе в битка, уверяван от своите гадатели, че победата ще бъде негова. На 20 юли 792 г. императорът разгръща войската си в равнината, но в движението разстройва фалангите. След това, както съобщава Теофан, ”нападнал безредно”, но претърпява пълно поражение. Загиват не само войниците, но и военачалниците, включително и ”лъжепророкът” който му предсказал победа.
Кардам пленява целия вражески обоз заедно с императорската шатра и цялата му прислуга. Младият и неопитен император едва се спасява с бягство към столицата. Скоро двамата владетели влизат в преговори и подписват договор, според който империята се задължава да плаща годишен данък на българите.
Но византийците забавят плащането на данъка. През 796 г. хан Кардам изпраща писмо до Константин VІ с предупреждение: ”Или ми плати данъка, или ще дойда до Златните врати и ще опустоша цяла Тракия!”. Константин VІ отговаря твърде самонадеяно и обидно, като праща конски тор, вместо злато и писмо: ”Изпратих ти данък, какъвто ти подобава. Ти си стар и аз не искам да се мориш чак дотук. Аз ще дойда до Меркели и ти излез насреща, пък каквото Бог отсъди”.
И Константин VІ тръгва на нов поход, но стига само до околностите на Адрианопол и разполага войската си в крепостта Версиникия. Кардам също се явява с голяма войска, която скрива в близките гори. В продължение на 17 дни императорът призовава Кардам да влязат в открита битка, но българският хан търпеливо изчаква и изтощава противника. До голямо сражение не се стига, двамата владетели подписват по-късно нов договор с основно задължение на Византия – плащането на данъка от 792 година.
Военните действия и похвати на Кардам показват неговите ценни качества. С търпение и последователност той успява да се справи с вътрешните и външни врагове и да укрепи своята власт и българската държава. Така страната преодолява голямата криза от VІІІ век и се устремява по-силна и единна към великите събития и новите предизвикателства, които я очакват през ІХ век.
...

View on Facebook

Посещение по покана на министерството на културата в Чечня. ...

View on Facebook

113 години от Независимостта на България!
🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!
...

View on Facebook

Св. Цар Борис I Покръстител Български ...

View on Facebook

Днес се навършват 123 години от рождението на българския поет Христо Смирненски!

"Моя родна земя, моя мила Родино,
Ти си всичко за мен, на света си една!
С небеса теменужни, с морето си синьо...
Няма друга такава прекрасна страна!
Прелетяха над теб векове и години!
Ти остана безсмъртна! Не погинаха в бран
Хлебoродни поля и цъфтящи градини,
И зеленият, роден, хайдушки балкан.
а един ли се удар над тебе стовари?
Колко пъти те гази коварният враг!
След погроми, и кръв, и войни, и пожари –
ти отново възкръсваш и жива си пак."

Неговият паметник заема своето достойно място в Алея на писателите, Двор на Кирилицата. Автор на бюста е Красимир Ангелов.
...

View on Facebook

Днес се навършват 102 години от рождението на бележития български писател Николай Хайтов.
Неговият паметник заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата. Бюстът е изработен от скулптора Александър Хайтов- син на писателя.
...

View on Facebook

1 month ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Днес тържествено открихме новата учебна година в културно-исторически комплекс Двор на Кирилицата!
Отец Андрей освети учебните книги и пожела спорна година на всички ученици, учители и родители.
Учениците от ОУ "Св. Паисий Хилендарски" гр.Плиска рецитираха стихове по случай първият учебен ден.
...

View on Facebook

15 септември в Двора на българската азбука! 🇧🇬 ...

View on Facebook

Честит Кръстовден! ...

View on Facebook

Българският владетел Омуртаг- Строителят на Първото българско царство
(VIII в. – 831)
Син на Крум. Омуртаг успява да възстанови Плиска след разрушаването й от император Никифор, построява нов хански дворец с тронна зала, укрепва защитните съоръжения на Плиска. По-късно строи и друг дворец на Дунав, изгражда водопроводи, мостове, засилва държавата икономически и дава простор за развитие на културата й. Множеството надписи от неговото царуване говорят, че Омуртаг е съзнавал значението на словото като една от следите, които съхраняват спомена за направеното от живелите преди нас. Управлява от 814 до 831 г.
...

View on Facebook
View on Facebook

Репортаж за Двора на Кирилицата излъчен по БНТ. ...

View on Facebook
View on Facebook

136 години от Съединението на България!
Честит празник!🇧🇬🇧🇬🇧🇬
...

View on Facebook

Българският владетел Кубрат (605 – 665)
Обединител на прабългарите на север от Кавказ и Черно море, създател на Стара Велика България. Легендата разказва, че на смъртния си одър той завещава на своите петима синове, един от които е Аспарух: "Никога не се разделяйте, за да можете да се защитавате успешно от другите народи". В ръката си държал пет стрели, за да им докаже, че всеки може да ги счупи поотделно, но никой не може да прекърши целия сноп- "Съединението прави силата"!
...

View on Facebook

През 886г. Св. цар Борис I Покръстител приема в столицата Плиска най-близките ученици на светите братя Кирил и Методий- Климент, Наум и Ангеларий. След пристигането им в първопрестолния град царят настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий при друг доверен боил Чеслав. Известно време Борис пазел в тайна пребиваването в Плиска на преносителите на Глаголицата- „Докато приготвим напълно това, което трябва да направим”.
С щедрата подкрепа на великия български държавник в първопрестолна Плиска, а в последствие и в Охрид, са създадени духовни и културно-просветни средища, които станали основата на славянската християнска цивилизация.
Българското духовно и културно излъчване, чието първо огнище е Плиска, обхваща Балканите, средновековните руски княжества, Влахия, Молдова и други страни.
По признанието на най-ярките авторитети в световната Славистика: Спасявайки делото на Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славяните, но и на много народи по света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност.
Първопрестолна Плиска е родината на Кирилицата- българска азбука, добила мултинационалност и мултирелигиозност, развила идеите на Светите братя първоучители, станала достояние на народите в православна Европа и в обширното Евразийско пространство.
Безценните духовни послания, закодирани в Кирилицата от векове са залегнали дълбоко в културата, науката, светогледа на поколения българи, руси, украинци, беларуси, сърби, черногорци, румънци, татари, чеченци, калмики, монголи и представители на стотици други народи.
С буквите на Кирилицата четат, пишат и творят над четиристотоин милиона души по целия свят. Създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието.
Божествената азбука е олицетворение на вярата и любовта към ближния, които сме призвани да пазим в сърцата и душите си. Мисията на Двор на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже на народите от целия свят, че България и в частност Първопрестолна Плиска е родина на святата азбука.
...

View on Facebook

Св.Цар Борис I Покръстител Български ...

View on Facebook

Днес се навършват 123 години от рождението на българския писател Димитър Талев.
„Човек не бива и не може да живее само за себе си!“
Неговият бюст-паметник заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook

2 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Паметникът на българския поет и войвода Пейо Яворов в гр. Ереван, столицата на Армения. ...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Часовникът отмерва времето, а слънчевият часовник в древността е съдържал още знаците на водата, метала, слънцето, огъня, земята, вятъра, скалите и небето и по разположението им в часа на раждането на човека са гадаели неговия характер. ...

View on Facebook

🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
Хубава си, татковино,
име сладко, земя рай,
сърце младо и невинно
за теб трепка, та играй.

Мили ми са планините
и на север, и на юг,
драги ми са равнините,
набраздени с наший плуг.

На уста ми сладка дума -
ще да бъде този кът,
дето Дунав, Вардар, Струма
и Марица си текат!

Дор на небо ясно слънце,
дор на очи свят, живот,
ще обичам аз от сърце
таз земя и тоз народ.

Паметникът на българския поет Петко Славейков заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook
View on Facebook

Българският владетел Крум Страшни - Законодателят
(755 – 13 април 814)

Крум превръща България в една от трите най-значими държави в Европа благодарение на качествата си на военачалник и политик. Най-голямата му победа е над император Никифор. В битката на 26 юли 811 г. във Върбишкия проход императорът е убит, а войската му – разгромена. Според легендата, българският хан превръща черепа на Никифор в обкована със сребро чаша и пие от нея като доказателство, че е взел силата на врага си. Крум е известен и със създаването на първите писани държавни закони. Управлява от 803 до 814 г.
...

View on Facebook

Днес е Успението на Св. Иван Рилски - небесният покровител на България! ...

View on Facebook

Ран Босилек е псевдонимът, на един от най-обичаните български детски писатели, Генчо Станчев Негенцов. Той е роден на 26 септември 1886 г. в Габрово. Баща му е опълченец от Освободителната война.
Писателят имал още двама братя и две сестри. Семейството живеело скромно, но родителите дали добро образование на всичките си пет деца. Те поставят началото на род, от който произхождат бележити български учени и общественици. Любопитен факт е, че 36 по ред президент на Бразилия Дилма Русеф е родственица на бележития писател.
Първото си детско стихотворение "На косичка" Ран Босилек написва докато е учител в Априловската гимназия в Габрово. То е публикувано в списание "Светулка" през 1906 г.
Той е автор на текста и на песента "Облаче ле бяло". Писателят имал привичка да спира хората по улицата и да ги пита, кой е написал стихотворението "Облаче ле бяло". Най-често получавал отговора, че това е народна песен, което много го радвало, защото смятал, че няма по-голямо признание за един поет.
Стихотворението Ран Босилек пише обзет от дълбока носталгия по родината, докато защитава успешно докторат по право в Брюксел.
На големият си концерт в София през 1990 г. Силви Вартан изпя песента, което я превърна в химн на всички български емигранти по света.
Неоценим е приносът на Ран Босилек в създаването на художествено оформената детска книга у нас.
Авторът, написал едни от най-обичаните в България стихове, разкази и приказки за деца заема своето неоспоримо място на стената с барелефи в "Двора на Кирилицата" в първопрестолна Плиска.
...

View on Facebook

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Успение на Пресвета Богородица! Божията майка е покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. ...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Българският владетел Кардам
Управлява в периода 777 – 803г.

През 792 г. император Константин VI предприема поход и стига до крепостта Маркели (край Карнобат). Кардам разполага войските си по близките възвишения и изчаква византийците. Константин VІ прибързано решава да влезе в битка, уверяван от своите гадатели, че победата ще бъде негова. На 20 юли 792 г. императорът разгръща войската си в равнината, но в движението разстройва фалангите. След това, както съобщава Теофан, ”нападнал безредно”, но претърпява пълно поражение. Загиват не само войниците, но и военачалниците, включително и ”лъжепророкът” който му предсказал победа.
Кардам пленява целия вражески обоз заедно с императорската шатра и цялата му прислуга. Младият и неопитен император едва се спасява с бягство към столицата. Скоро двамата владетели влизат в преговори и подписват договор, според който империята се задължава да плаща годишен данък на българите.
Но византийците забавят плащането на данъка. През 796 г. хан Кардам изпраща писмо до Константин VІ с предупреждение: ”Или ми плати данъка, или ще дойда до Златните врати и ще опустоша цяла Тракия!”. Константин VІ отговаря твърде самонадеяно и обидно, като праща конски тор, вместо злато и писмо: ”Изпратих ти данък, какъвто ти подобава. Ти си стар и аз не искам да се мориш чак дотук. Аз ще дойда до Меркели и ти излез насреща, пък каквото Бог отсъди”.
И Константин VІ тръгва на нов поход, но стига само до околностите на Адрианопол и разполага войската си в крепостта Версиникия. Кардам също се явява с голяма войска, която скрива в близките гори. В продължение на 17 дни императорът призовава Кардам да влязат в открита битка, но българският хан търпеливо изчаква и изтощава противника. До голямо сражение не се стига, двамата владетели подписват по-късно нов договор с основно задължение на Византия – плащането на данъка от 792 година.
Военните действия и похвати на Кардам показват неговите ценни качества. С търпение и последователност той успява да се справи с вътрешните и външни врагове и да укрепи своята власт и българската държава. Така страната преодолява голямата криза от VІІІ век и се устремява по-силна и единна към великите събития и новите предизвикателства, които я очакват през ІХ век.
...

View on Facebook
View on Facebook

В скулптурата на Б е врязана фигурата на Бог – въздигнат в небесата, но близък и обичащ всяко едно свое творение в света. ...

View on Facebook
View on Facebook

Първата буква от глаголическата азбука- Азъ.
Глаголицата е първата българска азбука, тя е създадена от Св. Св. Кирил и Методий.
...

View on Facebook

Дървото, издялано на буквата Д, е универсален образ на живота, на човешкия род с неговото минало (корени) и бъдеще (млади клони), както и на битието въобще, обединяващо подземния, земния и небесния свят. А дъбът е едно от най-силните и дълголетни дървета, устояващ на всички природни бури. ...

View on Facebook

3 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Паметникът на Св. Цар Борис I Покръстител Български в Двора на Кирилицата. ...

View on Facebook

Превод на български на статия от авторитетното международно издание EurAsia Daily

БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ: АВТОРЪТ НА ЕДИНСТВЕНИЯ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ КОМПЛЕКС НА КИРИЛСКИТЕ БУКВИ СЕ БОРИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА КИРИЛИЦАТА.

Вече достатъчно дълго време се наблюдава страшната борба на Запада за превземане на културните кодове на страните. Много западни фондации и организации водят нескрита пропаганда срещу кирилската азбука и са радостни, когато поредната страна обявява, че започва използването на латиницата, което в крайна сметка означава приемане на западните ценности. И опасността тук е не, че подобни преходи преминават на фона на цветни революции или други сътресения, а в това, че се превръщат в системна държавна политика. Последният и най-пресен пример е Казахстан. През април президентът на страната Нурсултан Назарбаев заявил, че на казахски ще се пише с латински букви.
В Североизточна България град Плиска била столица на държавата от 681 до 893 година. Там по времето на царуването на Борис I християнството е прието за официална държавна религия, а през 886 година е създадена Плисковската книжовна школа.
През IX-X век тя се явява най-важният литературен и културен център на Първото българско царство и всички славянски народи, именно в първопрестолна Плиска за първи път в средновековния свят започва използването на Кирилицата, като официална азбука и от първата българска столица започва нейното разпространение по целия кирилски свят, който в наши дни включва над 200 националности. Благодарение на присъединяването на България към ЕС през 2007 година Кирилицата е приета за една от трите официални азбуки на Евросъюза.
До неотдавна Плиска не е била туристически град, но днес вече има всички шансове да се превърне в такъв, особено на фона на глобалната политика. През 2015 година гражданинът на Армения Карен Алексанян, дълги години живеещ и работещ в България, се вдъхновил от каменния мемориал на Месропската азбука в Армения. Той решава да съгради подобен комплекс посветен на Кирилицата, да го подари на българския народ и целия кирилски свят, в чест на 1150 години от приемането на християнството в България за официална религия. В разговорът за EADaily, Алексанян отбеляза, че колкото повече Западът се опитва да погребе Кирилицата, толкова повече сили и енергия влага той в "Двора на Кирилицата", съзнавайки, че на фона на непрекъснатата експанзивна пропаганда на латинския свят и култура над славянската, комплексът съграден от него се явява важна крачка по пътя на популяризация и завръщане към изтока на западни народности, които използват Кирилица. "Много народи вече се отказаха от Кирилицата под натиска на пропагандата на западните държави, те се отказаха от своята историческа писменост и преминаха на латиница и в този смисъл, създаването на комплекса, вероятно ще може да спре процеса. Това действително е важна задача и сериозен проблем, за който не трябва да се мълчи, защото експанзията най-вече е удар по руския свят", заяви меценатът.
Алексанян не очаквал такъв резонанс на своята инициатива в българското общество, какъвто произвел "Дворът на Кирилицата". За много хора този комплеккс, признава създателят му, стана любимо за поклоничество и стимул единствено за пробуждане на националното самосъзнание, гордост, че имено оттук - първата столица на България кирилските писмена са разпространени по целия свят, че българите са първият народ, приели и използвали славянската азбука. И да, след откриването на комплекса пустата и тиха Плиска се превърна в туристически център, където се стичат туристи не само от всички краища на България, но и от чужбина. Но защо той, арменецът, се е захванал с това дело? Алексанян отговаря простичко: Реших и го създадох.
Двуметровите каменни кирилски букви, са изсечени от червен арменски туф. Арменски архитектурни орнаменти украсяват пространството на "Двора на Кирилицата". Върху създаването на каменната азбука са работили 12 арменски майстори начело със скултора Рубен Налбандиян. В единия край на комплекса се възвисява 12-метров кръст, на който виси герб със стара българска розета обрамчена с имената Плиска и завета на Аспарух - "Тук ще бъде България!". В "Двора на Кирилицата" могат да се видят паметниците на Кирил и Методий и цар Борис I. В символична граница на двора се явява уединен параклис, до входа му е разположена галерия, разкриваща историята на създаване на Кирилицата.
Меценатът не е забравил да увековечи в камък и самата история на древната азбука и България и съградил в средновековен стил крепост на "Кирилицата".
"Крепостта "Кирилица" се състои от две музейни зали. Голямата зала на първия етаж разказва за създаването на Книжовната школа в Плиска. Там може да се видят восъчните фигури на Климент, Наум и Ангеларий, които пристигнали в Плиска през 886 година по покана на цар Борис I. Първоучителите преработили буквите от глаголически в кирилски. Тук може да се види и множество дървени пана, които проследяват целия процес на преработката на глаголицата в кирилица. На втория етаж е поместена залата "Българска слава", разказа Карен Алексанян.
Пред крепостта се намира "Алеята на писателите", творили на кирилица. Тя ще бъде открита през ноември. В момента на алеята могат да се видят 80 постамента в очакване на писателите, които ще бъдат избрани по националности. По думите на Алексанян, целта му е да увековечи по един представител от всяка народност, която пише на кирилица. "Естествено руските писатели ще бъдат повече от всички, по силата на това, че Русия води ясна политика за съхраняване на Кирилицата", подчерта той.
На 27 юли в деня, когато се почита паметта на Светите Седмочисленици, за посетителите в културно-историческия комплекс "Двор на Кирилицата" бе открита стена с барелефи на детски писатели от България, Русия, Сърбия, Македония, Украйна, Беларус, Румъния, Молдова, Монголия, Казахстан . Там в момента могат да се видят барелевите на 14 писатели от кирилския свят. Русия е представена от Корней Чуковски, Агни Барто и Сергей Михалков. Меценатът обещава, че ще попълни стената с още барелефи.
На откриването са присъствали вицепрезидентът на България Илияна Йотова, представители на духовенството, предвождани от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, политици, общественици, дипломати, видни творци и интелектуалци. В приветственото си слово Илияна Йотова отбелязва, че величието на Плиска се завръща и скоро тя ще стане известна на туристическата карта на цяла Европа. "Разбираемо е, че всичко това се върши с голям ум и много любов. За мен е чест да бъда тук сред вас, да бъда част от това историческо събитие. Ние можем с увереност да кажем, че величието на Плиска се завръща и скоро тя ще стане известна на туристическата карта на цяла Европа. Кирилицата е наследството на нашата държава", подчертава в словото си Илияна Йотова.
"За 3 март, когато в България отбелязват Деня на освобождението от османско иго и деня, когато е подписан Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя, по силата, на който България става независима държава, ние планираме да открием седем-осем бюста на руски писатели и да поканим президента на Русия Владимир Путин на церемонията. България вече официално обяви визитата на руския лидер, подготовката тече и се надяваме, че Владимир Путин няма да откаже да присъства и лично да открие паметниците на синовете на своя народ в единствения в света комплекс на кирилските букви", каза в резюме Алексанян.
През 2018 година България ще приеме от Естония ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. По думите на вицепрезидента Илияна Йотова страните, както и народите са длъжни да направят всичко възможно за съхраняване на култрата и писмеността. И в това дело своята дан внесе Карен Алексанян, възраждайки интереса към Кирилицата, като построии със собствени средства "Двора на Кирилицата" а останалото е работа на политиците, които не трябва да позволят на Запада да погребе кирилските букви в задния двор на глобализацията.
...

View on Facebook

3 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова- Посланик на Русия в България, на приятелско посещение в Двора на българската азбука. ...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Група от далечна Якутия пропътува 12 000 км. до Първопрестолна Плиска, за да отдаде почит в Двора на Кирилицата, пред паметника на техния сънародник-писателя Ексекулеех Елексей. Възрастните жени сърдечно благодариха на България и българския народ, че паметника на якутския творец, заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двора на българската азбука. ...

View on Facebook

Днес е денят на Свети Седмочисленици и Успението на Св. Климент!
В „Краткото житие“ се казва, че той „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“. Въз основа на този пасаж, от много учени се приема, че Климент е създателят на Кирилицата.
...

View on Facebook

Българският владетел Аспарух (Исперих) - Създател на Дунавска България! ...

View on Facebook

Крепост "Кирилица"! ...

View on Facebook

На днешната дата се навършват 15 години от кончината на българския писател фантаст Агоп Мелконян.
Аз съм обикновено момче с крила – казва героят от разказа „Момчето с крилата“, който запознава българските петокласници с фантастичната литература. Авторът на този разказ – писателят фантаст, преводачът, книгоиздателят, създателят на Катедрата по арменистика в Софийския университет и преподавател в нея, Агоп Мелконян, е същият като своя герой – обикновено момче, но надарено с крилата на въображението, които му позволяват да вижда и разказва светове, недостъпни за другите. Макар да е сравнително за кратко на Земята – само 57 години, българинът с арменски корени създава забележително и като съдържание, и като обем творчество, което го определя като един от най-добрите съвременни създатели на фантастична литература не само у нас. Първите му публикации – „Най-дългият смях“ и „Ад“ – излизат, когато е само на 23-4 г. Следват още множество разкази, 4 повести и новели, романът „Смърт в раковината“(1989), няколко пиеси и много статии, свързани с автори и произведения на фантастичния жанр. Заедно с Любен Дилов и още няколко автори създават поредицата „Галактика“, в която за първи път на български език излизат най-големите световни автори фантасти.

Агоп Мелконян е щастлив, когато има възможност да даде повече знание на хората, които го търсят. Преподава арменска филология, издава списанията „Омега“, „Зона F”, превежда братя Стругацки, Алън По, арменска поезия и проза. Неговите произведения също са преведени на руски, немски, френски и други езици. През 1991 г. печели първата награда за фантастика Гравитон. От 2012 г. семейството на писателя заедно с електронното списание „Сборище за трубадури“ организират конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян, който се провежда всяка година.
...

View on Facebook

Днес се навършват 79 години от трагичната гибел на поета революционер Никола Вапцаров.
Неговият бюст-паметник, дело на скулптора Владимир Киров, заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook

Културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата" ...

View on Facebook

Параклисът "Св.Цар Борис I Покръстител Български" в Двор на Кирилицата. ...

View on Facebook

„От тука започва България“
Музика - Хачо Мисакян
Текст - Антонин Горчев
Изпълнява – трио „Бел Ай Крис“ (Белица, Айлин, Кристияна)
СУ „Хан Исперих“, гр. Нови пазар
...

View on Facebook

🇧🇬 🇧🇬🇧🇬
Днес отбелязваме 184 години от рождението на Васил Левски!
...

View on Facebook
View on Facebook

Двете ер-ови букви – Ъ и ь – са уникално присъствие в българската азбука. Ъ е гласна и придава твърдост, категоричност в звученето на българския език, а “малкият ер” – ь – има точно обратната роля: да смекчава, да променя интонацията с нежност и мелодичност. Така тези две букви очертават широките граници – между силата и мекотата, в които се изразява словото чрез Кирилицата. ...

View on Facebook

🇧🇬🇧🇬🇧🇬 ...

View on Facebook

Севда Севан е творческият псевдоним на българската писателка Франсухи Кеворк Бахчеджян.
Родителите й се преселват в България след геноцида над арменците през 1915 година.
Севда Севан е родена на 6 ноември 1945 година в град Нова Загора.
През 1994 година Севда Севан става първият посланик на Република Армения в България. За дипломатическата си дейност е наградена с орден "Стара планина" - първа степен.
През 2005 година книгата й за деца "Приказки за Нил, Паган и Бияйна" получава специалната награда за оформление и полиграфическо изпълнение на Асоциация "Българска книга". Година по-късно за същата творба Севда Севан е отличена с Националната награда "Константин Константинов". Също през 2006 година "Приказки за Нил, Паган и Бияйна" печели и Националната награда за детска литература "Петя Караколева".
Севда Севан е автор на стихосбирката "Камък върху камък", сборникът с пътеписи "Това е мой дълг", романа-трилогия "Родосто, Родосто" - 1982 година, "Някъде на Балканите" - 1987 година и "Дер Зор" - 1993 година. Трилогията разказва за геноцида над арменците в пределите на Османската империя след Балканската война. Романите разкриват изгнанието, странстванията и трагичната участ на арменците от Родосто - малко пристанищно градче на Мраморно море. Описанията впечатляват с богат колорит, пластичност на образите и противопоставят атмосферата на благословения Левант с топлото море, многоезичното и многоетническото му население на живота и несгодите на прокудените от родните си земи арменци.
Трилогията на Севда Севан запознава читателите със съдбата на арменския народ, положението на християните в Османската империя, Младотурския преврат, политиката на българското правителство, отношението на Великите сили към малките държави на Балканския полуостров и на самите малки държави помежду им.
До края на живота си писателката остава ревностен защитник за признаване на геноцида над арменците.
Барелефът на Севда Севан заема своето достойно място на стената на писателите в Културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата".
...

View on Facebook

Буквата В припомня свещения смисъл на виното – древният еликсир на езическите богове в християнството се отъждествява с кръвта на Спасителя, олицетворяваща живота. ...

View on Facebook

В “Пространното житие на Св. Климент” от Теофилакт Охридски се разказва за това кога и къде се е случило създаването на КИРИЛИЦАТА.
След смъртта на Св. Методий на 6 април 885 г. в Европа започнали мъченията над неговите и на Св. Кирил ученици. По-младите от тях били отвлечени в робство, а по-възрастните – изгонени.
Учениците Климент, Наум и Ангеларий успели да стигнат до Белград, който по онова време бил българска гранична крепост. Там ги посрещнали с радост и ги изпратили с почести в Плиска при цар Борис, защото те “копнеели за България”, а царят “отдавна жадувал за такива учени мъже”. След пристигането им в столицата (около 886 г.) Борис настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий – при другия си доверен боил Чеслав. Известно време царят пазел в тайна пребиваването в Плиска на приносителите на новата писменост, “докато приготвим напълно това, което трябва да направим”. Но самият той бил обхванат от силно желание “всеки ден да разговаря с тях”. Теофилакт разказва, че влизането на учителите в домовете на най-достойните граждани се е смятало за освещаване, защото „където са тези тримата, … там присъства и Господ“.
Българският владетел посреща книжовниците, дава насърчение и мощна държавна подкрепа на тяхното свещено дело.
...

View on Facebook

Днес се навършват 171 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов! 🇧🇬

Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, и нашите, във хор,
отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб
създаньята на творческата мисъл!
И не за песен геният ти слеп -
за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!
Сè туй ругателство ужасно, модно,
сè тоя отзив, низка клевета,
що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ще стане мойто вдъхновенье,
и в светли звукове ще те предам
на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.

Паметникът на Иван Вазов заема своето достойно място в Алея на писателите, Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook

Руска поетеса, живееща в САЩ, за Двора на българската азбука. ...

View on Facebook
View on Facebook

Крепост "Кирилица" ...

View on Facebook

4 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Първата българска столица ПЛИСКА е била най-големият град в средновековна Европа - 23 квадратни километра.
По това време Константинопол, столицата на Източната римска империя, е с площ 14 кв. км., а Аахен - сърцето на Франкската империя на Карл Велики, е едва 2 кв. км.
...

View on Facebook

Паментикът на Св. Цар Борис I Покръстител Български, в Двор на Кирилицата ...

View on Facebook

Днес се навършват 19 години от кончината на Николай Хайтов.
"Главата ми да отсекат, пак ще викам: ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!" 🇧🇬
Паметникът на бележития български писател заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двора на Кирилицата. Бюстът е изработен от неговия син- Александър Хайтов.
...

View on Facebook

Честит Петровден! ...

View on Facebook

www.starapliska.bg ...

View on Facebook