Новини

Дворът на Кирилицата няма да затваря врати и продължава да работи със същото работно време- всеки ден от 09:00 до 18:00 часа. ...

View on Facebook
View on Facebook

25 ноември- Денят на Св. Климент

СВЕТИ КЛИМЕНТЕ!

Свети Клименте, божий светителю,
моли Бога за нази ти там!
Свети Клименте, наш покровителю,
на колене стоим в твоя храм.

Свети Клименте, чуй ни стенаньето:
робство ново и по-зло търпим;
Свети Клименте, виж ни страданьето,
но със глас ний не смейм да скърбим.

Свети Клименте, ний те обичаме,
ти си българин, ти наш си светец,
в скръб, неволи към теб само тичаме,
свещи палим пред твоя венец.

На теб само надежда възлагаме,
еднородче, закрилниче благ,
в тез въздишки душата си влагаме;
ти любил си ни много, люби ни ти пак.

Ти ни гледаш, кат жив, от иконата,
жив пък наште деди си гледал,
цар Борису видял си короната
и величьето старо видял.

Свети Клименте, чуй днес молбите ни -
твойта само услишал би Бог -
о, моли се, че тежки са дните ни
и тиранът е много жесток.

Чуй как страдаме! Сгрей ти сърцата ни,
с радост нашата нощ осветли,
свети Клименте, дай на децата ни
да не видят, кат нас, мъки зли.

Ободрявай духа, крепи силите
на онез, дето идат към нас,
на юнаците там, вихрокрилите,
чийто братски дочуваме глас.

Помогни ни - велик в небесата си -
помогни ни, о духо блажен,
да празнуваме ний свободата си
ведно с твоя светителски ден!

Иван Вазов
...

View on Facebook

Днес почитаме паметта на Св. Климент- създател на кирилицата и "пръв епископ на българския език".
Тази година се навършват 1180 години от рождението на Св.Климент.
Културно-историческият комплекс Двор на Кирилицата е паметник на святото му дело. Честит празник!
...

View on Facebook

Днес Православната църква почита Света Екатерина - покровителката на майките.
Честит празник!
...

View on Facebook

Ябълката е божественият плод от райската градина. Тя е наслада и изкушение, но и съвършенство, желание за постигането му чрез познанието дори с цената на грешките. ...

View on Facebook

Честит Ден на християнското семейство! ...

View on Facebook

През 885-886г. Св. Цар Борис I Покръстител приема в столицата Плиска най-близките ученици на светите братя Кирил и Методий- Климент, Наум и Ангеларий. След пристигането им в първопрестолния град царят настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий при друг доверен боил Чеслав. Известно време Борис пазел в тайна пребиваването в Плиска на преносителите на Глаголицата-„ Докато приготвим напълно това, което трябва да направим”.
С щедрата подкрепа на великия български държавник в първопрестолна Плиска, а в последствие и в Охрид, са създадени духовни и културно-просветни средища, които станали основата на славянската християнска цивилизация.
Българското духовно и културно излъчване, чието първо огнище е Плиска, обхваща Балканите, средновековните руски княжества, Влахия, Молдова и други страни.
По признанието на най-ярките авторитети в световната Славистика: Спасявайки делото на Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славяните, но и на много народи по света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност.
Първопрестолна Плиска е родината на Кирилицата- българска азбука, добила мултинационалност и мултирелигиозност, развила идеите на Светите братя първоучители, станала достояние на народите в православна Европа и в обширното Евразийско пространство.
Безценните духовни послания, закодирани в Кирилицата от векове са залегнали дълбоко в културата, науката, светогледа на поколения българи, руси, украинци, беларуси, сърби, черногорци, румънци, татари, чеченци, калмики, монголи и представители на стотици други народи.
С буквите на Кирилицата четат, пишат и творят над четиристотоин милиона души по целия свят. Създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието.
Божествената азбука е олицетворение на вярата и любовта към ближния, които сме призвани да пазим в сърцата и душите си. Мисията на Двор на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже на народите от целия свят, че България и в частност Първопрестолна Плиска е родина на святата азбука.
...

View on Facebook

Крепост "КИРИЛИЦА" ...

View on Facebook

Днес се навършват 193 години от рождението на българския поет Петко Славейков!
🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
Хубава си, татковино,
име сладко, земя рай,
сърце младо и невинно
за теб трепка, та играй.

Мили ми са планините
и на север, и на юг,
драги ми са равнините,
набраздени с наший плуг.

На уста ми сладка дума -
ще да бъде този кът,
дето Дунав, Вардар, Струма
и Марица си текат!

Дор на небо ясно слънце,
дор на очи свят, живот,
ще обичам аз от сърце
таз земя и тоз народ.

Паметникът на Петко Славейков заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook
View on Facebook

Тополите, които изграждат ствола на буквата Т, са едни от най-високите и силни дървета, опиращи с клоните си небето – израз на свързаността, единството на земния и небесния свят. ...

View on Facebook

Картината "Св. Цар Борис I Покръстител Български" ...

View on Facebook

Двете ер-ови букви – Ъ и ь – са уникално присъствие в българската азбука. Ъ е гласна и придава твърдост, категоричност в звученето на българския език, а “малкият ер” – ь – има точно обратната роля: да смекчава, да променя интонацията с нежност и мелодичност. Така тези две букви очертават широките граници – между силата и мекотата, в които се изразява словото чрез Кирилицата. ...

View on Facebook
View on Facebook

Честит Архангеловден!
Днес българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил. Неговият образ е тържество на доброто, светлината и справедливостта.
...

View on Facebook
View on Facebook

Днес се навършват 75 години от рождението на Севда Севан.
Севда Севан е творческият псевдоним на българската писателка Франсухи Кеворк Бахчеджян.
Родителите й се преселват в България след геноцида над арменците през 1915 година.
Родена на 6 ноември 1945 година в град Нова Загора.
През 1994 година Севда Севан става първият посланик на Република Армения в България. За дипломатическата си дейност е наградена с орден "Стара планина" - първа степен.
През 2005 година книгата й за деца "Приказки за Нил, Паган и Бияйна" получава специалната награда за оформление и полиграфическо изпълнение на Асоциация "Българска книга". Година по-късно за същата творба Севда Севан е отличена с Националната награда "Константин Константинов". Също през 2006 година "Приказки за Нил, Паган и Бияйна" печели и Националната награда за детска литература "Петя Караколева".
Севда Севан е автор на стихосбирката "Камък върху камък", сборникът с пътеписи "Това е мой дълг", романа-трилогия "Родосто, Родосто" - 1982 година, "Някъде на Балканите" - 1987 година и "Дер Зор" - 1993 година. Трилогията разказва за геноцида над арменците в пределите на Османската империя след Балканската война. Романите разкриват изгнанието, странстванията и трагичната участ на арменците от Родосто - малко пристанищно градче на Мраморно море. Описанията впечатляват с богат колорит, пластичност на образите и противопоставят атмосферата на благословения Левант с топлото море, многоезичното и многоетническото му население на живота и несгодите на прокудените от родните си земи арменци.
Трилогията на Севда Севан запознава читателите със съдбата на арменския народ, положението на християните в Османската империя, Младотурския преврат, политиката на българското правителство, отношението на Великите сили към малките държави на Балканския полуостров и на самите малки държави помежду им.
До края на живота си писателката остава ревностен защитник за признаване на геноцида над арменците.
Барелефът на Севда Севан заема своето достойно място на стената на писателите в Културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата".
...

View on Facebook

Заслужено признание!!!
Големият приятел на Двор на Кирилицата- проф. Пламен Павлов, е предложен от правителството да бъде награден от президента на Република България с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен, за неговите заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история.
...

View on Facebook
View on Facebook

Българският владетел Аспарух (Исперих) - Създател на Дунавска България! ...

View on Facebook

Честит Ден на народните будители! 🇧🇬 ...

View on Facebook

ВОЙНАТА В НАГОРНИ КАРАБАХ И ДВОРЪТ НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА

Преди една година, на днешната дата, в Двора на Кирилицата посрещнахме тогавашния миниcтъp на култуpата на Република Нагорни Карабах (Арцах) г-н Лерник Ованнисян и известния скулптор- ректор на Художествената академия на Арцах г-н Юрий Ованесян. Тяхната визата беше по повод откриването на бюст-паметника в Двора на Кирилицата на арменския писател от Нагорни Карабах Леонид Гурунц. Гостите ни останаха възхитени от културно-историческия комплекс, от България и българите. С радост приеха нашата идея за културно сътрудничество, но днес ситуацията е различна…
Изминаха вече 35 дни, откакто Азербайджан, без да обявява война, с помощта на Турция и радикални ислямистки групировки- забранени в Европа, започна военна агресия срещу 150-хилядната Република Арцах.
Нашите приятели от Армения и Нагорни Карабах са принудени да защитават родината си от агресорите!
В първите дни на войната, големият приятел на Двор на Кирилицата Ерванд Хаджиян – нaчaлник на отдел „Култура и връзки с чужбина в МBнP“ замина доброволец, за да пази отечеството си. Той загина на фронта и остави сираци две малки момичета.
В резултат на военните бомбардировки домът и ателието на скулптора Юрий Ованесян са сринати до основи. Той и четиримата му внуци са принудени да търсят подслон в Армения, а Лерник Ованнисян загуби на фронта брат си.
Представителят на Двора на българската азбука в Армения Вардан Арутюнян също е доброволец в опълчението и храбро брани родината. Той безкористно помагаше в организацията за транспортирането на българските букви от Армения в Плиска. Непрестанно подканваше арменските журналисти да популяризират Двора на българската азбука. В телефонен разговор преди дни сподели, че в промеждутъка между тежките боеве в окопите, разказва на бойните си другари за Двора на българската азбука.
На бойното поле е и сърцатият ни приятел Артур Нерсесян – pъководитeл на Агенцията по безопасност на храните в Рeпубликa Арцаx. Преди войната Артур активно популяризираше и подкрепяше дейността на Двора на Кирилицата, той винаги искрено се радва на успехите ни. Сега неговият отряд храбро защитава родината и всява ужас сред врага.
Агресорът целенасочено бомбардира жилищни сгради, църкви, болници, училища и културни обекти. Арменската армия и опълчение успешно отблъскват многократно превъзождащия ги- както с жива сила, така и с техника, враг.
Арменският народ не иска война- наложиха ни я! Всички арменци по света, включително живеещите в България, са готови да защитават своята земя до последен дъх, надявайки се, че все пак мирът ще настъпи. Очакваме и апелираме цивилизованият свят да признае независимостта на Рeпубликa Hагорни Карабах (Арцах) и правото на арменския народ да живее там – свободен и независим. Бог да е с нас!

Карен Алексанян
Създател на Двор на Кирилицата
...

View on Facebook

Днес се навършват 106 години от кончината на великия български поет Пейо Яворов.

На 27 октомври 1912 г. се случва едно събитие, а главните герои са четирима войводи от ВМРО – Михаил Чаков, Христо Чернопеев, Йонко Вапцаров (бащата на поета Никола Вапцаров) и поетът Пейо Яворов.
През октомви 1912 г. Балканската война е в ход. Българската армия напредва по всички фронтове. Родопският отряд на ген. Стилиян Ковачев е достигнал град Драма, когато при него се явяват четиримата войводи с желанието ген. Ковачев да отдели хора, с които да се преземе град Кавала. Излагайки своите военни планове и виждания ген. Ковачев отказва – по това време Кавала е 50 хиляден град с няколко хилядна османска армия.
Тогава у нашите войводи се ражда гениалният план – четиримата да се преоблекат в български офицерски униформи и да се представят за преден отряд, парламентьори на настъпващата българска войска. Искат от ген. Ковачев 4 български униформи – офицерска за Яворов и подофицерски за останалите, както и 4 бързи коня. Генералът дава поисканото. На изпроводяк Яворов казва:
„Господин генерал, ние тръгваме за Кавала! Там ще ви дочакаме … след два, три дни! Желаем ви успех! Довиждане на брега на Бяло море!“
Привечеp на 27.10.1912г. четиримата войводи достигат покрайнините на Кавала. Като стигат до градската стража, с насочено към тях оръжие, те посочват гората и казват, че в нея е пълно с българска армия. Османската стража се предава, а войводите казват, че искат да говорят с каймаканина на Кавала. Стражата ги води към конака, където нашите продължават с блъфирането. След кратки размисли от страна на османците е взето решение – градът се предава с едно-едиствено условие – да се гарантира живота и имуществото на мюсюлманското население. Османският флаг е свален, а на негово място е издигнат българският трибагреник. Местният гарнизон започва да предава оръжието си, а четиримата войводи започват организирането на новата българска власт.
Така, без да бъде изтрелян нито един куршум и с четири офицерски униформи, град Кавала е върнат в пределите на България от четирима български войводи: Михаил Чаков, Христо Чернопеев, Йонко Вапцаров и Пейо Яворов.

Паметникът на Яворов заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook

Днес се навършват 91 години от рождението на Патриарха на чеченската литература Абузар Айдамиров.
Духовният наставник на чеченския народ – това е учителят, писателят, поетът, общественикът Абузар Айдамиров в мислите и паметта на своите сънародници. За тях той е човек с непобедим характер, които през целия си живот се води от мъдростта “никога не решавай проблемите с оръжие”.
Първият роман от неговата най-известна историческа трилогия “Дълги нощи” 10 години седи на бюрото му, защото писателят не се съгласява да направи исканите от тогавашните политически деятели промени в съдържанието ѝ. Творбата все пак излиза през 1972 г., но дълго време е негласно забранена, а на руски излиза чак през 1996 г. Трилогията и другите му два романа – “Светкавици в планините” и “Бурята” описват историята на Чечня от Кавказката война през 19-ти век до Октомврийската революция през 1917 г. Сред героите му са десетки обикновени хора, селяни, народни герои, като и лидерът на бунтовете на планинците Абрек Зелимхан. Развълнуван от страданията на своя народ, Абузар Айдамиров през целия си живот призовава с творчеството си за мир и човечност. Чеченците и днес се вслушват в гласа му с признателност и уважение.
На 20 ноември 2018 в Плиска, в Двор на Кирилицата, пристигна представителна делегация от Чечения, за да присъства на откриването на първия в света паметник на чеченския писател Абузар Айдамиров. Синът и внукът на Айдамиров – Могамед и Байсангур Айдамирови – откриха паметника в присъствието и на неговия скулптор Асланбек Усаев. Внучката на писателя Марха рецитира стихотворение на своя дядо, а Байсангур изпълни традиционен чеченски танц. Семейство Айдамирови всяка година пътуват хиляди километри, за да посетят Алея на писателите в Двора на Кирилицата и да отдадат почит пред паметника на своя отец.
...

View on Facebook

Културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата"
www.starapliska.bg
...

View on Facebook
View on Facebook

Паметникът на Св. Цар Борис I Покръстител Български 🇧🇬 ...

View on Facebook

Честит Димитровден! ...

View on Facebook

www.dvornakirilicata.bg ...

View on Facebook

Днес се навършат 91 години от рождението на писателя и драматург Йордан Радичков.
Неговият паметник заема достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата. Автор на бюста е дългогодишния приятел на Радичков- скулпторът проф. Емил Попов. На церемонията по откриването на 26 март 2019 присъстваха синът и дъщеря му – Димитър и Розалия Радичкови. Те прерязаха лентата и посипаха пръст земя от родната къща на писателя.
...

View on Facebook

23.10.2020г.- ВХОД СВОБОДЕН в Двор на Кирилицата! ...

View on Facebook

Дворът на българската азбука с високо признание в далечна Якутия! ...

View on Facebook
View on Facebook

Днес се навършват 54 години от смъртта на българския писател Димитър Талев.
„Човек не бива и не може да живее само за себе си!“
Неговият бюст-паметник заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook

Днес почитаме Св. Иван Рилски Чудотворец- небесен пазител на българския народ! ...

View on Facebook

Буквата В припомня свещения смисъл на виното – древният еликсир на езическите богове в християнството се отъждествява с кръвта на Спасителя, олицетворяваща живота. ...

View on Facebook

"АРМЕНЦИ"

Изгнаници клети, отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик,
дечица на майка робиня тревожна
и жертви на подвиг чутовно велик -
далеч от родина, в край чужди събрани,
изпити и бледни, в порутен бордей,
те пият, а тънат сърцата им в рани,
и пеят, тъй както през сълзи се пей.

Те пият... В пиянство щат лесно забрави
предишни неволи и днешни беди,
в кипящото вино щат спомен удави,
заспа ще дух болен в разбити гърди;
глава ще натегне, от нея тогава
изчезна ще майчин страдалчески лик
и няма да чуват, в пияна забрава,
за помощ синовна всегдашния клик.

Кат гонено стадо от някой звяр гладен,
разпръснати ей ги навсякъде веч -
тиранин беснеещ, кръвник безпощаден,
върху им издигна за всякога меч;
оставили в кърви нещастна родина,
оставили в пламък и бащин си кът,
немили-недраги в далека чужбина,
един - в механата! - открит им е път.

Те пеят... И дива е тяхната песен,
че рани разяждат ранени сърца,
че злоба ги дави в кипежа си бесен
и сълзи изстисква на бледни лица...
Че злъчка препълня сърца угнетени,
че огън в главите разсъдък суши,
че молния свети в очи накървени,
че мъст, мъст кръвнишка жадуват души.

А зимната буря им сякаш приглася,
бучи и завива страхотно в нощта
и вихром подема, издига, разнася
бунтовната песен широко в света.
И все по-зловещо небето тъмнее,
и все по се мръщи студената нощ,
и все по-горещо дружината пее,
и буря приглася с нечувана мощ...

Те пият и пеят... Отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик,
дечица на майка робиня тревожна
и жертви на подвиг чутовно велик -
далеч от родина, и боси, и голи,
в край чужди събрани, в порутен бордей,
те пият - пиянство забравя неволи,
и пеят, тъй както през сълзи се пей.

Паметникът на Яворов заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата
...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Честит Петковден! ...

View on Facebook
View on Facebook

Българският владетел Крум Страшни - Законодателят
(755 – 13 април 814г.)
Крум превръща България в една от трите най-значими държави в Европа благодарение на качествата си на военачалник и политик. Най-голямата му победа е над император Никифор. В битката на 26 юли 811 г. във Върбишкия проход императорът е убит, а войската му – разгромена. Според легендата, българският хан превръща черепа на Никифор в обкована със сребро чаша и пие от нея като доказателство, че е взел силата на врага си. Крум е известен и със създаването на първите писани държавни закони. Управлява от 803 до 814г.
...

View on Facebook
View on Facebook

Олтарът в параклис "Св. Цар Борис I Покръстител Български", в Двора на Кирилицата. ...

View on Facebook

Честит ден на Учителя! ...

View on Facebook

Първата буква от глаголическата азбука - Азъ ...

View on Facebook
View on Facebook

Цветето, означаващо буквата Ц, е най-нежният и в същото време най-убедителният посланик на разбирателството и добронамереността между хората. ...

View on Facebook

Честит Ден на поезията!

Аз съм българче и силна
майка мене е родила;
с хубости, блага обилна
мойта родина е мила.

Аз съм българче. Обичам
наште планини зелени,
българин да се наричам -
първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.

Аз съм българче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.

Паметникът на Патриарха на българската литература Иван Вазов заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook
View on Facebook

Този арменски хачкар, в превод кръст-камък, е поставен на 2 май 2015г. в Двор на Кирилицата, в прослава на българския народ, по случай 1150 години от Покръстването. ...

View on Facebook

Българският владетел Омуртаг- Строителят на Първото българско царство
(VIII в. – 831г.)
Син на Крум. Омуртаг успява да възстанови Плиска след разрушаването й от император Никифор, построява нов хански дворец с тронна зала, укрепва защитните съоръжения на Плиска. По-късно строи и друг дворец на Дунав, изгражда водопроводи, мостове, засилва държавата икономически и дава простор за развитие на културата й. Множеството надписи от неговото царуване говорят, че Омуртаг е съзнавал значението на словото като една от следите, които съхраняват спомена за направеното от живелите преди нас. Управлява от 814 до 831г.
...

View on Facebook
View on Facebook

Паметникът на Св.Св. Кирил и Методий в Двора на българската азбука. ...

View on Facebook

112 години от Независимостта на България!
🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!
...

View on Facebook

Приказна сватба в Двора на Кирилицата! ...

View on Facebook

Днес родолюбиво българско семейство сключи църковен брак в Двора на българската азбука. Бъдете щастливи! ...

View on Facebook

Крепост "Кирилица"! ...

View on Facebook

Отворената книга изобразена върху буквата У е посланието на Кирилицата – познанието винаги е отворено пред човека, той само трябва да пожелае да го приеме. ...

View on Facebook

Днес се навършват 122 години от рождението на българския поет Христо Смирненски!

"Моя родна земя, моя мила Родино,
Ти си всичко за мен, на света си една!
С небеса теменужни, с морето си синьо...
Няма друга такава прекрасна страна!
Прелетяха над теб векове и години!
Ти остана безсмъртна! Не погинаха в бран
Хлебoродни поля и цъфтящи градини,
И зеленият, роден, хайдушки балкан.
а един ли се удар над тебе стовари?
Колко пъти те гази коварният враг!
След погроми, и кръв, и войни, и пожари –
ти отново възкръсваш и жива си пак."

Неговият паметник заема своето достойно място в Алея на писателите, Двор на Кирилицата. Автор на бюста е Красимир Ангелов.
...

View on Facebook

Негово Превъзходителство г-н Армен Едигарян, посланик на Република Армения в България, пред барелефа на българската писателка от арменски произход Севда Севан, в Двор на Кирилицата. Талантливата писателка е била първият посланик на Армения в България. ...

View on Facebook

Днес се навършват 101 години от рождението на бележития български писател Николай Хайтов.
Неговият паметник заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата. Бюстът е изработен от скулптора Александър Хайтов- син на писателя.
...

View on Facebook

2 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Карен Алексанян:
"На добър час и успешна нова учебна година!"
...

View on Facebook

Първият учебен ден в Двора на Кирилицата!
Родолюбивите директори на училищата в гр. Каспичан- Явор Якимов и гр.Плиска- Мариана Петрова, организираха тържествено честване на Първия учебен ден в Двора на българската азбука. В присъствието на учители, родители и множество гости, учениците рецитираха стихове и отпразнуваха началото на учебната година. Кметът на Община Каспичан г-жа Милена Недева и кметът на гр.Плиска г-жа Тонка Начева, приветстваха учениците с пожелания за здраве и успех, и зарадваха първокласниците с подаръци- раници и книжки! Духовникът на гр.Плиска- отец Андрей, освети учебниците и благослови учениците и всички присъстващи.
...

View on Facebook

Честит Кръстовден! ...

View on Facebook

Дворът на Кирилицата в Първопрестолна Плиска ...

View on Facebook

През 886г. Св. цар Борис I Покръстител приема в столицата Плиска най-близките ученици на светите братя Кирил и Методий- Климент, Наум и Ангеларий. След пристигането им в първопрестолния град царят настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий при друг доверен боил Чеслав. Известно време Борис пазел в тайна пребиваването в Плиска на преносителите на Глаголицата- „Докато приготвим напълно това, което трябва да направим”.
С щедрата подкрепа на великия български държавник в първопрестолна Плиска, а в последствие и в Охрид, са създадени духовни и културно-просветни средища, които станали основата на славянската християнска цивилизация.
Българското духовно и културно излъчване, чието първо огнище е Плиска, обхваща Балканите, средновековните руски княжества, Влахия, Молдова и други страни.
По признанието на най-ярките авторитети в световната Славистика: Спасявайки делото на Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славяните, но и на много народи по света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност.
Първопрестолна Плиска е родината на Кирилицата- българска азбука, добила мултинационалност и мултирелигиозност, развила идеите на Светите братя първоучители, станала достояние на народите в православна Европа и в обширното Евразийско пространство.
Безценните духовни послания, закодирани в Кирилицата от векове са залегнали дълбоко в културата, науката, светогледа на поколения българи, руси, украинци, беларуси, сърби, черногорци, румънци, татари, чеченци, калмики, монголи и представители на стотици други народи.
С буквите на Кирилицата четат, пишат и творят над четиристотоин милиона души по целия свят. Създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието.
Божествената азбука е олицетворение на вярата и любовта към ближния, които сме призвани да пазим в сърцата и душите си. Мисията на Двор на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже на народите от целия свят, че България и в частност Първопрестолна Плиска е родина на святата азбука.
...

View on Facebook
View on Facebook

Слънцето, обозначаващо буквата С, е източникът на светлината, живота, истината – т.е. на божественото изначалие. ...

View on Facebook
View on Facebook

135 години от Съединението на България!
Честит празник!🇧🇬🇧🇬🇧🇬
...

View on Facebook

Първата буква от глаголическата азбука - Азъ ...

View on Facebook
View on Facebook

А е началото на човешката история, започваща с приказката за Адам и Ева в райската градина, продължила с тяхното грехопадение и многолетните опити за изкуплението му от техните наследници. ...

View on Facebook
View on Facebook

Днес се навършват 122 години от рождението на българския писател Димитър Талев.
„Човек не бива и не може да живее само за себе си!“
Неговият бюст-паметник заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook
View on Facebook

Параклисът "Св.Цар Борис I Покръстител Български" в Двор на Кирилицата. ...

View on Facebook
View on Facebook

Часовникът отмерва времето, а слънчевият часовник в древността е съдържал още знаците на водата, метала, слънцето, огъня, земята, вятъра, скалите и небето и по разположението им в часа на раждането на човека са гадаели неговия характер. ...

View on Facebook
View on Facebook

🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
Хубава си, татковино,
име сладко, земя рай,
сърце младо и невинно
за теб трепка, та играй.

Мили ми са планините
и на север, и на юг,
драги ми са равнините,
набраздени с наший плуг.

На уста ми сладка дума -
ще да бъде този кът,
дето Дунав, Вардар, Струма
и Марица си текат!

Дор на небо ясно слънце,
дор на очи свят, живот,
ще обичам аз от сърце
таз земя и тоз народ.

Паметникът на българския поет Петко Славейков заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook
View on Facebook

Ран Босилек е псевдонимът, на един от най-обичаните български детски писатели, Генчо Станчев Негенцов. Той е роден на 26 септември 1886 г. в Габрово. Баща му е опълченец от Освободителната война.
Писателят имал още двама братя и две сестри. Семейството живеело скромно, но родителите дали добро образование на всичките си пет деца. Те поставят началото на род, от който произхождат бележити български учени и общественици. Любопитен факт е, че 36 по ред президент на Бразилия Дилма Русеф е родственица на бележития писател.
Първото си детско стихотворение "На косичка" Ран Босилек написва докато е учител в Априловската гимназия в Габрово. То е публикувано в списание "Светулка" през 1906 г.
Той е автор на текста и на песента "Облаче ле бяло". Писателят имал привичка да спира хората по улицата и да ги пита, кой е написал стихотворението "Облаче ле бяло". Най-често получавал отговора, че това е народна песен, което много го радвало, защото смятал, че няма по-голямо признание за един поет.
Стихотворението Ран Босилек пише обзет от дълбока носталгия по родината, докато защитава успешно докторат по право в Брюксел.
На големият си концерт в София през 1990 г. Силви Вартан изпя песента, което я превърна в химн на всички български емигранти по света.
Неоценим е приносът на Ран Босилек в създаването на художествено оформената детска книга у нас.
Авторът, написал едни от най-обичаните в България стихове, разкази и приказки за деца заема своето неоспоримо място на стената с барелефи в "Двора на Кирилицата", в първопрестолна Плиска.
...

View on Facebook

3 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата
View on Facebook

Лястовичките и лозите, украсяващи скулптурата на Л, са изразители на надеждата и божественото изобилие. ...

View on Facebook

Днес е Успението на Св. Иван Рилски - небесният покровител на България! ...

View on Facebook

3 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Стихотворение посветено на "Крепост Кирилица" от родолюбивата поетеса Павлина Христова.

Посрещат ме в Плиска владетели знатни,
техните фигури величави, понятни...
И пред мен оживява онази страна,
богата на дух, слава, дела !!!
Цар Борис, Кубрат, хан Аспарух,
: тук ще бъде България, тук!!!
Омуртаг, хан Тервел, а още и Крум,
законодателя с най-орловия ум!!!
Тези закони ни трябват сега,
посечена с меч крадлива ръка ...
Един чужденец наречен Карен,
върна величието на теб и на мен !!!
Историята славна като някой ек,
тази Крепост ще пази век подир век.
Строена камък по камък в тегло,
тя е първата копка към ново добро.
Осъзнаване, пробуждане ,дело ,
върнете Родината смело !!!
Върнете я на децата, на себе си,
България, майчице наша-
потребна си!!
Нека Плиска да бъде културната столица,
нека слънце да грее над героите в гробница,
нека техния дух бъде жив,
всеки българин нека да бъде щастлив!!!
Всеки арменец топло посрещнат,
всички сме хора и всички се срещаме...
За Карен имам дума една ,
поклон до земята и БЛАГОДАРЯ !!
Твоето дело ни върна честта,
върна достойнството беше в калта!!
И макар ,че окаляни бяхме нали,
има българи има с чисти души ...
И видях с очите си мечтата,
фигурите сякаш оживяха ,
блестяща Крепост, няколко небета,
видях България на три морета!!!
...

View on Facebook

Карен Алексанян:
"Карекин Нъждех е символ на братството между арменския и българския народ!!!" 🇦🇲🇧🇬
...

View on Facebook

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Успение на Пресвета Богородица! Божията майка е покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. ...

View on Facebook

Двете ер-ови букви – Ъ и ь – са уникално присъствие в българската азбука. Ъ е гласна и придава твърдост, категоричност в звученето на българския език, а “малкият ер” – ь – има точно обратната роля: да смекчава, да променя интонацията с нежност и мелодичност. Така тези две букви очертават широките граници – между силата и мекотата, в които се изразява словото чрез Кирилицата. ...

View on Facebook

4 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Българският владетел Тервел – Спасителят на Европа
(675 – 721г.)
Внук на Кубрат и наследник на Аспарух. Когато помага на Юстиниян II да се спаси от заточение и да си върне короната (705г.), императорът го провъзгласява за "кесар" (цар) на византийските земи в областта Загоре и заповядва да напълнят щита му със злато и скъпоценности. Най-голямата заслуга на Тервел е помощта, която оказва на Византия при обсадата на Константинопол от арабите през 717-718 г. Със своите отряди Тервел успява да спре ислямското нашествие и е наречен "спасител на Европа", а църквата го канонизира за светец. Управлява България 20 години (701 – 721г).
...

View on Facebook
View on Facebook