Новини

Паметникът на патриарха на чеченската литература Абузар Айдамиров беше открит на 20.11.2018г. в Алея на писателите, в Двора на Кирилицата.
Днес неговият син- Магомед Айдамиров и семейството му, отново се върнаха в Плиска и отдадоха почит пред паметта на своя отец.
...

View on Facebook

Българският владетел Омуртаг- Строителят на Първото българско царство
(VIII в. – 831)
Син на Крум. Омуртаг успява да възстанови Плиска след разрушаването й от император Никифор, построява нов хански дворец с тронна зала, укрепва защитните съоръжения на Плиска. По-късно строи и друг дворец на Дунав, изгражда водопроводи, мостове, засилва държавата икономически и дава простор за развитие на културата й. Множеството надписи от неговото царуване говорят, че Омуртаг е съзнавал значението на словото като една от следите, които съхраняват спомена за направеното от живелите преди нас. Управлява от 814 до 831 г.
...

View on Facebook

Тържествено честване на 24-ти май в Двора на българската азбука! ...

View on Facebook

3 days ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

24 май в Двора на Кирилицата! ...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Честит празник!!!
Тържествата, в Двора на Кирилицата, по случай Деня на българската писменост, започват в 12:30 часа.
...

View on Facebook

Крепост "Кирилица" ...

View on Facebook

В навечерието на 24 май, скулпторът Снежанка Стоянова реставрира бюст-паметника на бележитата българска поетеса Петя Дубарова, в Алея на писателите, в Двора на Кирилицата. ...

View on Facebook

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.
През 313 г. император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и според преданията открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези събития се смятат за едни от най-важните в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.
...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Днес се навършват 97 години от смъртта на Гео Милев!
На 19 юни 2018 г. паметникът на поета зае своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook

В скулптурата на Б е врязана фигурата на Бог – въздигнат в небесата, но близък и обичащ всяко едно свое творение в света. ...

View on Facebook

Българският владетел Кардам
Управлява в периода 777 – 803г.

През 792 г. император Константин VI предприема поход и стига до крепостта Маркели (край Карнобат). Кардам разполага войските си по близките възвишения и изчаква византийците. Константин VІ прибързано решава да влезе в битка, уверяван от своите гадатели, че победата ще бъде негова. На 20 юли 792 г. императорът разгръща войската си в равнината, но в движението разстройва фалангите. След това, както съобщава Теофан, ”нападнал безредно”, но претърпява пълно поражение. Загиват не само войниците, но и военачалниците, включително и ”лъжепророкът” който му предсказал победа.
Кардам пленява целия вражески обоз заедно с императорската шатра и цялата му прислуга. Младият и неопитен император едва се спасява с бягство към столицата. Скоро двамата владетели влизат в преговори и подписват договор, според който империята се задължава да плаща годишен данък на българите.
Но византийците забавят плащането на данъка. През 796 г. хан Кардам изпраща писмо до Константин VІ с предупреждение: ”Или ми плати данъка, или ще дойда до Златните врати и ще опустоша цяла Тракия!”. Константин VІ отговаря твърде самонадеяно и обидно, като праща конски тор, вместо злато и писмо: ”Изпратих ти данък, какъвто ти подобава. Ти си стар и аз не искам да се мориш чак дотук. Аз ще дойда до Меркели и ти излез насреща, пък каквото Бог отсъди”.
И Константин VІ тръгва на нов поход, но стига само до околностите на Адрианопол и разполага войската си в крепостта Версиникия. Кардам също се явява с голяма войска, която скрива в близките гори. В продължение на 17 дни императорът призовава Кардам да влязат в открита битка, но българският хан търпеливо изчаква и изтощава противника. До голямо сражение не се стига, двамата владетели подписват по-късно нов договор с основно задължение на Византия – плащането на данъка от 792 година.
Военните действия и похвати на Кардам показват неговите ценни качества. С търпение и последователност той успява да се справи с вътрешните и външни врагове и да укрепи своята власт и българската държава. Така страната преодолява голямата криза от VІІІ век и се устремява по-силна и единна към великите събития и новите предизвикателства, които я очакват през ІХ век.
...

View on Facebook
View on Facebook

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Днес 11 май, в Двора на Кирилицата, с тържествен водосвет и поднасяне на венци, почетохме Деня на българските светци и Покровители на Европа- Равноапостоли Св. Св. Кирил и Методий.
...

View on Facebook

На 11 май 2022г. се навършват 125 години от трагичното убийство на Алеко Константинов.
Паметникът на Щастливеца заема своето достойно място в Алеята на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook

Първата буква от глаголическата азбука- Азъ.
Глаголицата е първата българска азбука, тя е създадена от Св. Св. Кирил и Методий.
...

View on Facebook
View on Facebook

Българският владетел Кубрат (605 – 665)
Обединител на прабългарите на север от Кавказ и Черно море, създател на Стара Велика България. Легендата разказва, че на смъртния си одър той завещава на своите петима синове, един от които е Аспарух: "Никога не се разделяйте, за да можете да се защитавате успешно от другите народи". В ръката си държал пет стрели, за да им докаже, че всеки може да ги счупи поотделно, но никой не може да прекърши целия сноп- "Съединението прави силата"!
...

View on Facebook
View on Facebook

Честит Гергьовден! ...

View on Facebook

Буквата Щ е затруднила майстора, защото задачата му била да изобрази…щастие! Какъв е образът на щастието? Точно това, което се е получило – пълнота, хармония, красота… ...

View on Facebook

Ръчно резбовано дървено пано на буквата Ят (ѣ), в Двора на българската азбука. ...

View on Facebook

4 weeks ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

На днешната дата- 2 май, културно-исторически комплекс "Дворът на Кирилицата" навършва 7 години от създаването си! ...

View on Facebook

Днес, на 2 май, в Деня на покръстването на българите, в Двора на Кирилицата, се изърши Свето кръщение! ...

View on Facebook

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!! 🇧🇬
Днес 2 май, в Двора на Кирилицата, тържествено отбелязахме 1157 години от Покръстването на българите и 1115 години от Успението на Св. Цар Борис I Покръстител Български!
...

View on Facebook

Часовникът отмерва времето, а слънчевият часовник в древността е съдържал още знаците на водата, метала, слънцето, огъня, земята, вятъра, скалите и небето и по разположението им в часа на раждането на човека са гадаели неговия характер. ...

View on Facebook

На 28.04.2022 (четвъртък) Дворът на Кирилицата няма да работи, поради санитарни причини! ...

View on Facebook

Днес се навършват 156 години от рождението на бележития български поет Пенчо Славейков.
Паметникът му заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата.
...

View on Facebook

Гълъбът на буквата Г е многозначен образ на мира, свободата и Светия Дух като едно от лицата на триединния Бог. ...

View on Facebook

Днес се навършват 60 години от рождението на Петя Дубарова!
Образът на младата поетеса заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двора на Кирилицата.
...

View on Facebook

Днес почитаме светлата памет на невинните жертвите на геноцида извършен в Османската империя над Арменския народ през 1915г.
Престъпленията срещу човечеството нямат давност!
...

View on Facebook

Честито Възкресение Христово! ...

View on Facebook

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден и чудото на Възкресение! ...

View on Facebook
View on Facebook

Паметникът на Св. Цар Борис I Покръстител Български, в Двора на Кирилицата. ...

View on Facebook

МАСОВО КРЪЩЕНИЕ В ДВОРА НА КИРИЛИЦАТА!
На 2 май- датата обявена от православната църква за Деня на Покръстването на българите, в културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата", ще се проведе масово свето кръщение на деца.
Християнският ритуалът ще бъде извършен от духовника на гр.Плиска, отец Андрей, в 11:30 часа.
За заявяване на участие и подробна информация тел. 0897 949 718
...

View on Facebook

Българският владетел Тервел – Спасителят на Европа
(675 – 721г.)
Внук на Кубрат и наследник на Аспарух. Бил е християнин като дядо си. Когато помага на Юстиниян II да се спаси от заточение и да си върне короната (705г.), императорът го провъзгласява за "кесар" (цар) на византийските земи в областта Загоре и заповядва да напълнят щита му със злато и скъпоценности. Най-голямата заслуга на Тервел е помощта, която оказва на Византия при обсадата на Константинопол от арабите през 717-718 г. Със своите отряди Тервел успява да спре ислямското нашествие и е наречен "спасител на Европа", а църквата го канонизира за светец. Управлява България 20 години (701 – 721г).
...

View on Facebook
View on Facebook

Честита Цветница!⚘
Цветето, означаващо буквата Ц, е най-нежният и в същото време най-убедителният посланик на разбирателството и добронамереността между хората.
...

View on Facebook

Честит Лазаровден! ...

View on Facebook

Еленът, изобразен на буквата Е, е символ на дълголетие, издържливост, грация и красота – единство от качества, изразявщи силата на живота и неговото очарование. ...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

В “Пространното житие на Св. Климент” от Теофилакт Охридски се разказва за това кога и къде се е случило създаването на КИРИЛИЦАТА.
След смъртта на Св. Методий на 6 април 885 г. в Европа започнали мъченията над неговите и на Св. Кирил ученици. По-младите от тях били отвлечени в робство, а по-възрастните – изгонени.
Учениците Климент, Наум и Ангеларий успели да стигнат до Белград, който по онова време бил българска гранична крепост. Там ги посрещнали с радост и ги изпратили с почести в Плиска при цар Борис, защото те “копнеели за България”, а царят “отдавна жадувал за такива учени мъже”. След пристигането им в столицата (около 886 г.) Борис настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий – при другия си доверен боил Чеслав. Известно време царят пазел в тайна пребиваването в Плиска на приносителите на новата писменост, “докато приготвим напълно това, което трябва да направим”. Но самият той бил обхванат от силно желание “всеки ден да разговаря с тях”. Теофилакт разказва, че влизането на учителите в домовете на най-достойните граждани се е смятало за освещаване, защото „където са тези тримата, … там присъства и Господ“.
Българският владетел посреща книжовниците, дава насърчение и мощна държавна подкрепа на тяхното свещено дело.
...

View on Facebook

Факелът, изсечен на буквата Ф, е образ на огъня-водач, който разбива тъмнината и осветява пътя, обещава мир и заедност на хората. ...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

МАСОВО КРЪЩЕНИЕ В ДВОРА НА КИРИЛИЦАТА!
На 2 май- датата обявена от православната църква за Деня на Покръстването на българите, в културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата", ще се проведе масово свето кръщение на деца.
Християнският ритуалът ще бъде извършен от духовника на гр.Плиска, отец Андрей, в 11:30 часа.
За заявяване на участие и подробна информация тел. 0897 949 718
...

View on Facebook

Днес, на 6 април, в Двора на Кирилицата, почетохме Успението на Св. Методий Славянобългарски- Покровител на Европа. ...

View on Facebook

Картината "Св. Цар Борис I Покръстител Български" ...

View on Facebook

Крепост "Кирилица"! ...

View on Facebook

Параклисът "Св.Цар Борис I Покръстител Български", в Двора на Кирилицата. ...

View on Facebook

ОБИЧ🇧🇬
Нашето небе е тъй дълбоко,
нашите звезди са тъй големи
и земята наша е безкрайна,
а се сбира цялата в сърце ми!

Ти ли, моя майчице направи
тая обич толкова голяма,
че света във нея се побира,
че в света на нея равна няма?

Че прегръщам с обичта си, майко,
нашата земя, с цветя покрита,
с пресен дъжд на пладне оросена
и с дъга, на златен сърп извита.

Че ми греят право във сърцето:
златно слънце, ниви позлатени,
утрин рано сребърна зорница,
в топла вечер облаци червени!

Нашето небе е тъй дълбоко,
нашите звезди са тъй големи
и земята наша е безкрайна,
а се сбира цялата в сърце ми...


Бюст-паметникът, на българската поетеса Дора Габе, заема своето достойно място в Алея на писателите, в Двора на Кирилицата.
...

View on Facebook

Първокласници в Двора на Кирилицата. ...

View on Facebook

През 885-886г. Св. Цар Борис I Покръстител приема в столицата Плиска най-близките ученици на светите братя Кирил и Методий- Климент, Наум и Ангеларий. След пристигането им в първопрестолния град царят настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий при друг доверен боил Чеслав. Известно време Борис пазел в тайна пребиваването в Плиска на преносителите на Глаголицата-„ Докато приготвим напълно това, което трябва да направим”.
С щедрата подкрепа на великия български държавник в първопрестолна Плиска, а в последствие и в Охрид, са създадени духовни и културно-просветни средища, които станали основата на славянската християнска цивилизация.
Българското духовно и културно излъчване, чието първо огнище е Плиска, обхваща Балканите, средновековните руски княжества, Влахия, Молдова и други страни.
По признанието на най-ярките авторитети в световната Славистика: Спасявайки делото на Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славяните, но и на много народи по света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност.
Първопрестолна Плиска е родината на Кирилицата- българска азбука, добила мултинационалност и мултирелигиозност, развила идеите на Светите братя първоучители, станала достояние на народите в православна Европа и в обширното Евразийско пространство.
Безценните духовни послания, закодирани в Кирилицата от векове са залегнали дълбоко в културата, науката, светогледа на поколения българи, руси, украинци, беларуси, сърби, черногорци, румънци, татари, чеченци, калмики, монголи и представители на стотици други народи.
С буквите на Кирилицата четат, пишат и творят над четиристотоин милиона души по целия свят. Създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието.
Божествената азбука е олицетворение на вярата и любовта към ближния, които сме призвани да пазим в сърцата и душите си. Мисията на Двор на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже на народите от целия свят, че България и в частност Първопрестолна Плиска е родина на святата азбука.
...

View on Facebook

Царица Мария Българска е съпругата на Св. Цар Борис I Покръстител и майка на цар Симеон I, княз Владимир-Расате, княз Гавраил, княз Яков, княгиня Евпраксия Българска и княгиня Анна Българска. ...

View on Facebook

На днешната дата - 28 март 893г., Св. Цар Борис I Покръстител Български наказва бунтовници и противниците на християнската вяра. ...

View on Facebook

Дворът на Кирилицата в гр. Плиска 🇧🇬 ...

View on Facebook

2 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Честит рожден ден на майстора изработил ръчно всички каменни букви в Двор на Кирилицата- арменският скулптор Рубен Налбандян.
Желаем здраве, щастие и творчески успехи!
...

View on Facebook

Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти:
тук весели долини, там планини гиганти,
земята пълна с цвете, небето със брилянти...
Отечество любезно, как хубаво си ти!

Коя земя от теб е по-пъстра, по-богата?
Ти сбираш в едно всички блага и дарове:
хляб, свила, рози, нектар, цветя и плодове,
на Изтокът светлика, на Югът аромата;
горите ти са пълни с хармония и хлад,
долините с трендафил, гърдите с благодат.
Коя земя от теб е по-пъстра, по-богата?

Отечество, не си ли достойно за любов?
Кой странник без въздишка можб да те остави?
Кой има сила твоите картини да забрави?
Що нямаш ти? Що липсва под синий ти покров
в случбй, че бог би искал Едемът да премести
и своя рай прекрасен при Емус да намести?
Отечество, не си ли достойно за любов?

Ти рай си, да; но кой те прилично оценява?
Не те познават даже децата ти сами
и твойто име свято не рядко ги срами!
Какъв ли свят прекрасен в теб йоще скрит остава?
Какви ли тайни дремят, богатства, красоти
по твоите долини, поля и висоти?
Ти рай си, да; но кой те прилично оценява?

Ах, ний живейме в тебе, кат същи чужденци,
и твоят дивен вид ни не стряска, не привлича.
Рогачът в планините по-много те обича,
по-харно те познават крилатите певци,
но ний не видим нищо, нам нищо не ни тряба,
доволно е, че даваш покривката и хляба,
и ние в тебе, майко, ще умрем чужденци!

Паметникът на Патриарха на българската литература- Иван Вазов, заема своето достойно място в Алея на писателите, в "Двора на Кирилицата".
...

View on Facebook
View on Facebook

МАСОВО КРЪЩЕНИЕ В ДВОРА НА КИРИЛИЦАТА!
На 2 май- датата обявена от православната църква за Деня на Покръстването на българите, в културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата", ще се проведе масово свето кръщение на деца.
Християнският ритуалът ще бъде извършен от духовника на гр.Плиска, отец Андрей, в 11:30 часа.
За заявяване на участие и подробна информация тел. 0897 949 718
...

View on Facebook
View on Facebook

2 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Първата българска столица ПЛИСКА е била най-големият град в средновековна Европа - 23 квадратни километра.
По това време Константинопол, столицата на Източната римска империя, е с площ 14 кв. км. , а Аахен - сърцето на Франкската империя на Карл Велики, е едва 2 кв. км.
...

View on Facebook
View on Facebook

Стихотворението "Свещени букви", посветено на Двора на Кирилицата! ...

View on Facebook

Лястовичките и лозите, украсяващи скулптурата на Л, са изразители на надеждата и божественото изобилие. ...

View on Facebook

Днес се навършват 145 години от рождението на якутския писател Ексекулеех Елексей.
На 26 март 2019 неговият паметник зае своето достойно място в Алея на писателите, в Двора на Кирилицата.
„Бурно да живееш, жадно да дишаш, мъка да изпиташ, радост да вкусиш, през беди-нещастия смело да вървиш – ето за това си струва да се родиш!“. Това е житейското и творческото верую на създателя на якутската поезия Ексекулеех Елексей.
Знае се, че поетът е имал сред предците си жреци и самият той е бил възприеман като шаман със своите точни предсказания за съдбата на родината си и света.
За сравнително краткия си живот успява да направи много за утвърждаване на якутската култура – пише разкази и стихотворения за детски христоматии, създава правилата на якутското стихосложение, пише статии за якутския език, събира и подрежда над 1000 пословици.
Бюст-паметникът писателя е дело на водещия якутски скулптор и член на Творческия съюз на художниците в Русия – Афанасий Романов.
...

View on Facebook

Днес, на 15-ти март, леля Йорданка щеше да навърши 89 години- духовна майка на Двора на Кирилицата, истински патриот, блестящ просветител, съвременен будител, сърцат общественик и благотворител!
Мир на нейната устремена към светлината на вечността душа!
...

View on Facebook

Каменният паспорт на Българина ...

View on Facebook

Българският владетел Аспарух (Исперих)- Създател на Дунавска България! ...

View on Facebook

3 months ago

Дворът на кирилицата / Двор на Кирилицата

Честит Тодоровден! ...

View on Facebook

МАСОВО КРЪЩЕНИЕ В ДВОРА НА КИРИЛИЦАТА!
На 2 май- датата обявена от православната църква за Деня на Покръстването на българите, в културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата", ще се проведе масово свето кръщение на деца.
Християнският ритуалът ще бъде извършен от духовника на гр.Плиска, отец Андрей, в 11:30 часа.
За заявяване на участие и подробна информация тел. 0897 949 718
...

View on Facebook

Днес се навършват 73 години от рождението на българския писател фантаст Агоп Мелконян.
Аз съм обикновено момче с крила – казва героят от разказа „Момчето с крилата“, който запознава българските петокласници с фантастичната литература. Авторът на този разказ – писателят фантаст, преводачът, книгоиздателят, създателят на Катедрата по арменистика в Софийския университет и преподавател в нея, Агоп Мелконян, е същият като своя герой – обикновено момче, но надарено с крилата на въображението, които му позволяват да вижда и разказва светове, недостъпни за другите. Макар да е сравнително за кратко на Земята – само 57 години, българинът с арменски корени създава забележително и като съдържание, и като обем творчество, което го определя като един от най-добрите съвременни създатели на фантастична литература не само у нас. Първите му публикации – „Най-дългият смях“ и „Ад“ – излизат, когато е само на 23-4 г. Следват още множество разкази, 4 повести и новели, романът „Смърт в раковината“(1989), няколко пиеси и много статии, свързани с автори и произведения на фантастичния жанр. Заедно с Любен Дилов и още няколко автори създават поредицата „Галактика“, в която за първи път на български език излизат най-големите световни автори фантасти.

Агоп Мелконян е щастлив, когато има възможност да даде повече знание на хората, които го търсят. Преподава арменска филология, издава списанията „Омега“, „Зона F”, превежда братя Стругацки, Алън По, арменска поезия и проза. Неговите произведения също са преведени на руски, немски, френски и други езици. През 1991 г. печели първата награда за фантастика Гравитон. От 2012 г. семейството на писателя заедно с електронното списание „Сборище за трубадури“ организират конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян, който се провежда всяка година.
...

View on Facebook

Българският владетел Кубрат (605 – 665)
Обединител на прабългарите на север от Кавказ и Черно море, създател на Стара Велика България. Легендата разказва, че на смъртния си одър той завещава на своите петима синове, един от които е Аспарух: "Никога не се разделяйте, за да можете да се защитавате успешно от другите народи". В ръката си държал пет стрели, за да им докаже, че всеки може да ги счупи поотделно, но никой не може да прекърши целия сноп- "Съединението прави силата"!
...

View on Facebook

Честит 8 март на всички майки и жени, бъдете живи и здрави, обичани и обичащи, нежни и усмихнати!!! ...

View on Facebook

Този арменски хачкар, в превод кръст-камък, е поставен на 2 май 2015г., в Двора на Кирилицата, за прослава на българския народ, по случай 1150 години от Покръстването. ...

View on Facebook

Буквата О представя опрощението на греховете, то е и овалът без начало и край – вечният кръговрат на всичко в битието. ...

View on Facebook

Камбанките на буквата К приличат на красиви цветчета, които звънят с многогласието на природата и разнасят послания за чистота и неподправеност. ...

View on Facebook

Днес се навършват 1152 години от основаването на Българската църковна институция. На 4 март 870г., по време на Осмия вселенски събор в Константинопол, е призната автокефалността на Българската църква. ...

View on Facebook

Честит празник, България! 🇧🇬🇧🇬🇧🇬 ...

View on Facebook
View on Facebook

Честита Баба Марта, приятели! Бъдете живи и здрави! ...

View on Facebook

Българският владетел Крум Страшни - Законодателят
(755 – 13 април 814г.)

Крум превръща България в една от трите най-значими държави в Европа благодарение на качествата си на военачалник и политик. Най-голямата му победа е над император Никифор. В битката на 26 юли 811 г. във Върбишкия проход императорът е убит, а войската му – разгромена. Според легендата, българският хан превръща черепа на Никифор в обкована със сребро чаша и пие от нея като доказателство, че е взел силата на врага си. Крум е известен и със създаването на първите писани държавни закони. Управлява от 803 до 814 г.
...

View on Facebook

Сияние в Първопрестолна Плиска! ...

View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook
View on Facebook

Културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата"
www.starapliska.bg
...

View on Facebook

Двете ер-ови букви – Ъ и ь – са уникално присъствие в българската азбука. Ъ е гласна и придава твърдост, категоричност в звученето на българския език, а “малкият ер” – ь – има точно обратната роля: да смекчава, да променя интонацията с нежност и мелодичност. Така тези две букви очертават широките граници – между силата и мекотата, в които се изразява словото чрез Кирилицата. ...

View on Facebook