Русия

Русия! Таз земя велика
по шир, по брой, по сила! Тя
с небето има си прилика
и само с руската душа!

(Ив. Вазов,”Русия”)

Думите на българския поет определят с изразителна лаконичност необятността на най- голямата държава, приела кирилската азбука като своя. През годините на османското нашествие (края на 14 в.) много български духовници успяват да спасят голяма част от книжнината ни, изнасяйки я в Русия. Там тя се превръща в основа на църковната литургия, а постепенно – и в административен, държавен език. На него са написани много образци от световната литературна класика. Алеята на Писателите не може да побере всички най- популярни руски автори, но представените на нея са едни от най-съкровените изразители на руската душевност чрез магията на словото.

 

 

Детски писатели

Корней Чуковски – Корней Иванович Чуковский
(31. 03. 1882 – 28. 10. 1969)

kornei

Създателят на модерната руска литература за деца е и критик, преводач, автор на книгата “От две до пет”, помогнала на родители от много поколения да отглеждат и разбират по-добре децата си. Творбите на Чуковски са жизнерадостни, населени с необикновени герои и много въображение. Историята му за крокодила, който броди из Петроград (“Крокодил”, 1919) и организира нашествие на зверове, за да спаси своите братя от зоопарка, може да съперничи на “Хари Потър”. Романът “Капитани на фрегати” (1939) повежда малките читатели на експедиция в непознати земи, а стихове от поемата “Телефон” се цитират и днес в медиите и дори в ежедневните разговори. Сам родител на 4 деца, Чуковски е мислел малките хора за “най-творческия елемент на човечеството”.

Сергей Михалков – Сергей Владимирович Михалко̀в
(1. 10. 1913 – 12. 05. 2009)

sergei

Бащата на световноизвестните режисьори Никита Михалков и Андрей Кончаловски е не по-малко известен от тях. Живял почти век, Сергей Михалков оставя следи в три поредни епохи на руската култура и литература. Освен че е автор на химните на СССР, а по-късно – и на Руската федерация, той е един от най-обичаните писатели за деца. Неговите басни (“Без вина пострадали”, “Лисица и бобър”, “Маймунка и орех”,…) разказват истории за животни, които възпитават младите читатели в човешки добродетели. На 90-годишния му юбилей президентът Путин лично го посещава в неговия дом и му връчва “Орден за служба на Отечеството”.

Агния Барто́ – А́гния Льво́вна Барто́
(4. 02. 1906 – 1. 04. 1981)

agniq

Една от най-добрите жени в руската детска литература всъщност се готвела за балерина. Но баща ѝ я учел да чете с детските книжки на Толстой и Агния много рано започнала своите поетични опити. На концерта послучай завършването на училище 17-годишната девойка прочела свое стихотворение, а в залата случайно се намирал Луначарски. Именно той усетил таланта на бъдещата поетеса и не се излъгал. Две години по-късно се появява първата ѝ книжка за деца “Китайчето Ван Ли” и така започва вълнуващият ѝ път към сърцата на най-малките. От 1965 до 1974 г. води радиопредаането “Търся човека”, с което помага на много деца и родители, разделени от войната, да се намерят отново. Барто̀ разсмива малките си читатели със забавни четиристишия, показва им играта с думите (“Игра в слова”) и ги учи на най-сериозните неща от живота с лекота и усмивка.
*Автор на барелефите – Бехчет Данаджъ