България

Българските автори имат по-голямо присъствие на Алеята на писателите и това е разбираемо – те са домакини на кирилската писменост и първосъздатели на произведения, писани с нея. По-особена роля обаче има барелефът на една съвременна писателка, чието име е символичен мост между миналото и сегашността, между българската и арменската култура, които се срещат в Двора на кирилицата благодарение на нейния създател – Карен Алексанян:

Севда Севан  (06.11.1945 – 16.05.2009)

sevda

Българската арменка (или арменската българка) е не само забележителен творец, но и първият посланик на Армения в България (1994 – 2005). Съдбата ѝ е близка на героите от Яворовото стихотворение “Арменци” – нейните родители се преселват от Турция през 1915 г. по време на геноцида и Франсухи Кеворк Бахчеджян се ражда 30 г. по-късно в Нова Загора. Когато тръгва по своя път, отдаден на езика и литературата, Франсухи избира за свой псевдоним името Севда, което означава “любов”, а за фамилия – името на най-голямото езеро с най-чистата вода в Армения – Севан. Така авторката на множество детски стихове, пътеписи и исторически романи събира в едно родовата си съдба и я посвещава на България, която ѝ дава живот и свободата да твори.

Трилогията на Севда Севан “Родосто, Родосто” (1982), “Някъде на Балканите” (1987) и “Дер зор” разказва историята на арменските преселници у нас в края на 19-ти и началото на 20-ти век, а с “Приказки за Нил, Паган и Бияйна” писателката печели националната награда за детска литература “Петя Караколева” за 2006 г. Носител е на орден “Стара планина” (2005) и на националната награда “Константин Константинов” (2006) в категорията “автор”.
*Автор на барелефа – Аршак Тжикян

 

Детски писатели

Българският историк, траколог и автор на книга с приказки за миналото на света Александър Фол споделя, че "за деца се пише като за възрастни, но по-трудно". Защото е голяма отговорността как ще влезеш в отворената детска душа и какво ще оставиш в нея, за да помогнеш на малкия човек да стане голям. И да не забравя, че е бил дете.

Леда Милева (05.02.1920 – 05.02.2013)

leda

Дъщерята на друг велик български творец – Гео Милев, е поетеса, преводач, работила като редактор в радио, посланик в ЮНЕСКО, народен представител, директор на телевизия…Но името на Леда Милева извиква на първо място спомени от детството, защото не само днешните малчугани, а и техните родители, бабите и дядовците им са пораснали с песните по нейни стихове (“Зайченцето бяло”), приказките ѝ (“Работна мецана”), пиесите ѝ (“Когато куклите не спят”). Казват, че ако си отидеш в деня, в който си се родил, значи се раждаш във вечността. Леда Милева със сигурност е там и сигурно е дете.

Ран Босилек (26.09.1886 – 08.10.1958)

ran

Зад псевдонима на ароматната билка (босилека) е името на Генчо Станчев – един от най- големите сладкодумници в българската детска литература. Творчеството му е вълнуващ урок по родолюбие, който започва в първите класове с “Бяла спретната къщурка / с две липи отпред – / тука майчина милувка сетих най-напред…” и продължава цял живот. Негов е и текстът на песента, превърнала се в химн на всички българи, живеещи далеч от родината:

Я кажи ми, облаче ле бяло,
от где идеш, де си ми летяло?
Не видя ли бащини ми двори
и не чу ли майка да говори?

*Автор на барелефите – Бехчет Данаджъ