Двор на кирилицата

Паисий Хилендарски

(1722 – 1773)

На 19 юни 2018 г., денят на св. Паисий Хилендарски,  в Алеята на писателите бяха поставени още 4 паметника на български писатели – Паисий, Христо Смирненски, Гео Милев и Никола Вапцаров. Те са специален дар от Йорданска Савова – българска пенсионерка и бивша учителка, пожелала да изрази признателността и благодарността си към творците и към Двора на кирилицата, който ще увековечи делото и значението им. На събитието присъстваха и четиримата автори на бюстовете. Госпожа Савова и Карен Алексанян получиха сребърни почетни плакети от Парламента на Република България, връчени от председателя на Комисията по култура в 44-то Народно събрание Вежди Рашидов, който е и създател на паметника на Паисий. Като продължение на вече установената традиция, в основата на постаментите беше положена пръст от родните места на писателите.

“История славянобългарска” е първият писмен труд “За българския народ, царе и светии и за всички български деяния и събития“. Нейният автор – хилендарският монах Паисий, признава, че не е учил “ни граматика, ни политика”, но воден от голямата си любов към своя народ, той събира от различни източници сведения за миналото му и ги подрежда в “тая малка книжица” с посвещението: “Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знаете за своя род и език”. Паисий показва кои владетели са очертали славния път на България през вековете, кои са нейните духовни учители и кои са светците, отстоявали мъченически християнската вяра. Със своите просветителски идеи “История славянобългарска” се определя като начало на Българското възраждане, защото пробужда народното съзнание в годините на робство и посява у него стремежа към свобода.

*Автор на Паисиевия паметник е световноизвестният български скулптор и член-кореспондент на Българската академия на науките – Вежди Рашидов. Той е автор на над 40 изложби в страната и чужбина, носител на орден “Стара планина”, а през 2010 г. е удостоен за цялостно творчество със званието академик на Международната академия за култура и изкуство в Москва, Русия.

Барелеф в Двора на кирилицата на Пейо Яворов
Барелеф в Двора на кирилицата на Иван Вазов - забележителност край Варна
Барелеф в Двора на кирилицата на Христо Ботев
Николай Хайтов - барелеф
Алеко Константинов - Барелеф в Двора на кирилицата
Дворът на кирилицата - барелеф на Паисий Хилендарски
Дворът на кирилицата - барелеф на Христо Смирненски
Барелеф на Гео Милев - забележителност Варна - Двор на кирилицата
Барелеф на Никола Вапцаров - забележителност Варна - Двор на кирилицата
Барелеф на Петко Славейков - забележителност край Варна - Двор на кирилицата
Йордан Йовков - барелеф на писателя в Двора на кирилицата в Плиска
Дора Габе - барелеф, разположен в Двора на кирилицата в Плиска
Барелеф на писателя Димитър Талев в Плиска - Двора на кирилицата
Барелеф на писателя Йордан Радичков - Плиска, Двор на кирилицата
Барелеф в Двора на кирилицата на Любен Дилов-баща
Барелеф - Петя Дубарова
Барелеф - Пенчо Славейков
Свети Евтимий Търновски - Барелеф
Свети Киприян - Барелеф
Александър Теодоров-Балан - Барелеф в Двора на кирилицата
Барелеф в Двора на кирилицата на Агоп Мелконян
Барелеф в Двора на кирилицата на Захари Стоянов